Közelgő események

minden vasárnap 9:00
Kórus próba
minden vasárnap 10:00
Istentisztelet
2024. október 17. 9:30
Baba-Mama kör
2024. október 17. 18:00
Biblia óra
2024. október 19. 17:00
Konfírmációs felkészítés
2024. október 19. 18:00
Gyülekezeti ifjúsági óra
2024. október 20. 17:00
Keresztkérdések második alkalom

2024. Szeptember 14 - Női csendes nap

Női csendes nap

Hazugságok és igazságok női szemmel
2024.szeptember 14. – Soroksár-Újtelepi Református Templom
1237 Budapest, Dinnyehegyi út 34.

Élménybeszámoló- Bizonyságtételem az elcsendesedésről és Jézus Krisztus jelenlétéről

„Csendesedjetek el, és ismerjetek el, hogy Én vagyok az Istent!”
Zsolt. 46:11.

Ez a vers arra emlékeztet, hogy a világ zajában sokszor elfelejtjük, menyire fontos Istenre figyelni. Ez a csendes nap rávilágított, hogy nekem is sokkal több időt kell szánnom arra, hogy elcsendesedjek és meghalljam az Ő halk és szelíd hangját. Áldott találkozás az Úr jelenlétében, Isten kegyelméből lehetőségem nyílt részt venni a női csendes napon, amely számomra különleges alkalom volt, hogy elcsendesedjek, és közelebb kerüljek az Úrhoz. A nap célja az volt, hogy hogyan látjuk Isten igazságát a világ hazugságaival szemben, és hogy Jézus Krisztusban lehetőségünk van szabadulásra és arra, hogy igazán szabadon éljünk, távol a hazugságoktól. Jézus az, aki megszabadít minket a bűn és a világ hazugságainak rabságából. Ahogyan az Írás is mondja: „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” János 8:36. Ő az, aki igazságot hoz az életünkbe, és megmutatja nekünk az igazi szabadság útját. Általa élhetünk a hit, a szeretet és a kegyelem által, amely megszabadít minket minden olyan téves gondolattól és hazugságtól, amit a világ próbál ránk erőltetni.

Mielőtt megismertem Jézus Krisztust, sokszor küzdöttem azzal, hogy hogyan találjak időt és nyugalmat a lelkem számára. Azt, hittem, csak a nyaralás alatt lesz lehetőségem elcsendesedni, hogy akkor majd végre békességre találok. De rá kellett jönnöm, hogy még a nyaralás sem hozza meg a várt nyugalmat, mert a világ zajai, a mindennapi gondok, a családi teendők és az utazás fáradalmai közepette nem találtam igazi pihenést.

Jézussal való találkozásom azonban megváltoztatott mindent. Az Ő tanítása segített felismerni, hogy az igazi pihenés, a békesség és a csendesség nem külső körülményektől függ, hanem belülről, Istennel való kapcsolatomból fakad.

Megértettem, hogy nem kell várnom a „tökéletes pillanatra” ahhoz, hogy elcsendesedjem, mert Jézus minden helyzetben és minden nap jelen van az életemben. Ő adja meg a nyugalmat, amire a lelkem vágyik, és amelyre semmi más nem képes. Ezért most már tudatosa keresem az időt arra, hogy megpihenjek Isten jelenlétében, elcsendesedjek, és átadjam magam az Ő gondoskodó szeretetének. Hálás vagyok Jézusnak, mert megtanított arra, hogy bár a világ zűrzavara körülvesz, Ő benne mindig megtalálhatom a békességet, ami a lelkem legmélyebb vágya.

Csendes napon a hazugságról és a bűnről

Ahogy a csendes napon a hazugságról és a bűnről beszélgetünk, és arra rájöttünk, hogy gyakran úgy burkolózik, hogy vonzónak tűnik, de csak akkor ismerjük fel az igazságot, ha Jézus Krisztushoz fordulunk, „mert Ő út az igazság és az élet.” Ahogy közelebb kerülünk Istenhez az Ő Igéihez, egyre inkább felismerjük a világ hazugságait, és képesek leszünk ellenállni azoknak.

„És mondta az asszony a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk. De, annak a fának gyümölcséből, mely a kertnek közepette van, azt mondta Isten: abból ne egyetek, azt meg se illessétek, hogy meg ne haljatok. És mondta a kígyó az asszonynak: Bizony nem haltok meg.”
1 Mózes. 3:2-4.

A történet Ádámról és Éváról, valamint arról, hogy hogyan jött be a bűn a világba, szintén mély jelentéssel bír. Ez is egy hazugság, az az érzés, hogy Éva talán vissza akarta volna vonni a döntését, mindannyiunk számára ismerős.
Sokan küzdenek azzal a vággyal, hogy „bárcsak újrakezdhetnék”, vagy „ha elég okos lennék, akkor… vagy bár csak nem ezt tettem volna…” de ahogy a testvérnőnk is megerősítette: a jó hír az, hogy nem kell elhinnünk ezeket a hazugságokat.
A keresztényeknek tisztában kell lennünk a Sátán szándékaival, hogy ne tévesszen meg minket, mert az ő természete a hazugság. Távol tudjuk tartani magunkat a kígyó hazugságaitól azzal, hogy megtagadjuk, ezeket a hamis illúziókat azzal szemben, hogy megfogadjuk Isten szavát, amely igaz és védelmet add. Jézus Krisztusban újrakezdhetünk és szabadítást találhatunk.

Bizonyságtételem: Az igazság felismerése a hazugságok között

Az én életemben is volt olyan időszak, amikor nem tudtam különbséget tenni az igazság és a hazugság között. Sokszor hittem el azt a hamis gondolatot, hogy nem vagyok elég jó anya, nem vagyok elég jó feleség, és nem vagyok elég jó barát. Azt gondoltam, hogy minél több dolgot vállalok, minél többet dolgozom, annál inkább igazolom az értékemet. Úgy hittem, hogy a teljesítményem határozza meg, mennyit érek. Ezért az időm és energiám nagy részét arra fordítottam, hogy mindig elfoglalt legyek, minél több feladatot elvégezzek, de közben elhanyagoltam a valódi, minőségi időt Istennel, a családommal és önmagammal. Ez a tévhit azonban egyre jobban kimerített, és végül testi betegséget is okozott. Ebben az időszakban, Isten kegyelméből beavatkozott az életembe. Isten segített újra felállítani az életem fontosáig sorrendjét. Hálás vagyok Istennek, mert Ő adott értelmet és célt az életemnek. Megmutatta, hogy az Ő tervei tökéletesek számomra. Mindezekért hálás vagyok a gyógyulásáért és az Ő szeretetét, hogy visszavezetett a helyes útra, és ma már békességgel a szívemben, hitben élem az életem.

Ez volt számomra a hazugság, amely hosszú ideig meghatározta a gondolkodásomat és az életemet. De hála Istennek, felismerhettem az igazságot. Isten igéjéből megértettem, hogy nem azért teremtett minket, hogy minél többet teljesítsük vagy megpróbáljunk mindenkinek megfelelni. Ő arra hívott el minket, hogy megtaláljuk az Ő akaratát az életünkben, és abban legyünk hűségesek. Ha, Isten ránk bíz egy feladatot, azt nem azért kell végeznünk, hogy bizonyítsuk az értékünket, hanem azért, mert szeretetből cselekedhetünk. Mert ez az Isten akarata. Jézus Krisztus által megtanultam, hogy az igazi szolgálat nem kötelességből, hanem szeretetből fakad. Nem az a lényeg, hogy mennyit tesszük. A legapróbb dolgot is végezhetjük örömmel és szeretettel, ha azt Isten dicsőségére tesszük. Jézus példája megmutatta számomra, hogy a szívből jövő cselekedetek azok, amelyek igazán számítanak. A „kísértés” a mai szóval vajon mit is jelnet? Talán „önmegvalósítás”?

Az igazság az, hogy meddig engedünk a kísértésnek? Amikor a kísértés önmegvalósítás formájában jelenik meg, gyakran arra csábít minket, hogy azt gondoljuk, minden rajtunk múlik, és saját erőnkből kell mindent elérnünk. Ilyenkor könnyen elfelejtjük, hogy az igazi kiteljesedés akkor történik meg, ha Isten akaratát követjük. A valódi önmegvalósítás nem az én központúságban, hanem Isten terveiben rejlik.

A kiserítés szinte mindig a tények eltorzításával kezdődik. A kígyó ezt a megközelítés használta, amikor Évához érkezett a kertben, és átformálta Isten Igéjét, mondván: „Valóban azt mondta Isten?”. Ahhoz, hogy a kísértés bizonyos fokig igaz legyen, kellet tartalmazni némi igazságot. Ami részben igaz is volt. Másrészt pedig félreértelmezte mindazt, amit Isten mondott. A kígyó azt mondta „nem fogsz biztos meghalni”. Ezzel megtagadták Isten szabályait és létrehozták a saját szabályaikat. Hányszor beleesünk ugyan abba a hibában mi is, mint Éva, nem fogadjuk meg Isten tanácsait, aggódunk sokszor sok mindenért, és saját szabályainkat hozzuk létre. Nem támaszkodunk Isten Igéjére. A következménye pedig az, hogy engedünk a kísértésnek, megemészti a szabadságunkat azzal, hogy túl sok időt fordítunk arra, amit Isten már megtervezett számunkra.

1 János 2:15-17 azt mondja:

„Ne szeressétek a világot, sem azt, ami a világban van. Ha, valaki a világot szereti, abban az Atya szeretete nincs meg. Mert, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága és az élet felfogása, nem az Atyától van, hanem a világból. A világ elmúlik, és annak kívánsága is, de aki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”

De, vajon hogyan kezeljük a kísértést?

Jézus megkísértése hasonló Ádám és Éva kísértéséhez, tanít, minket hogyan tudjunk reagálni, válaszolni a kísértésnek. Ahogy Jézus kísértésbe esett, úgy az Őt követőket is kísértés éri. És úgy győzzük le a kísértést, ha arra tekintünk, aki már legyőzte a világot. János 16:33 „Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.”

Továbbá a csendes nap témája, hogy milyen hazugságokat hiszünk el magunkról, és ezek hogyan befolyásolják az életünket, ez igazán fontos tanulság. Az, hogy felismerjük a hazugságokat, amelyekkel sok nő küzd, és hogy ezek milyen erővel képesek az életünket meghatározni, nagy tanulság lehet mások számára is. A világ gyakran olyan hamis ideálokat mutat fel, amelyektől nem érezzük magunkat elég jónak, de Isten szemében már elég jók vagyunk, hiszen az Ő képmására lettünk teremtve. A Biblia tanítása, Isten szava, hogy „nem a világ szab meg minket, hanem Isten” segít abban, hogy megértsük önmagunkat, elfogadjuk és szeressük, ahogyan Isten is szeret minket. Ez az igazság adhat békét és szabadságot a hazugságokkal szemben. A szem kívánsága és az élet felfogása, nem az Atyától van, hanem a világból. A világ elmúlik, és annak kívánása is, de aki az Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”

Nagyon inspiráló volt számomra ez az üzenet, hiszem, hogy mások számára is nagy áldás és szabadítást hozott, segített felismerni az Isten igazságát a saját életemre nézve. Hálás vagyok, hogy Isten az Ő igazságával és szeretetével vezet, és megadja a lehetőséget a megújulásra és a szabadságra minden élethelyzetben.

A csendes napon nagyon szép és mély gondolatokat osztottak meg testvérnők velünk, tele hittel és bizalommal Isten vezetésével, nagyon jó volt azt hallani, sok testvérnőnk, hogyan élik meg az életüket Istennel. Dicsősség az Úrnak látszik, hogy a Szentírás mintáját követik. Azt hangsúlyozom én is, hogy Isten igazságai, bölcsessége és szeretete hogyan formálja az életüket, hogy jobb anyák, feleségek, munkatársak és nők legyenek ebben a világban.

1 Péter 3:3 és a Példabeszédek 31.25, 30 egyaránt arra tanítanak, hogy a nő valódi szépsége nem a külsőségekben, hanem a belső jellemben, az Istenbe vetett hitben és az Ő útmutatása szerint élő életben rejlik. Az Isten szerint való nő ereje és méltósága nem a világ elvárasaiban keresendő, hanem abban, hogy Isten kegyelmére támaszkodik, és Őt keresi mindenben.

Ez az életmód türelmet, szeretet és bölcsességet hoz, ami nemcsak a személyes életünkre, hanem a családunkra és a környezetünkre is áldást hoz. Isten vezetése által élni azt jelenti, hogy bízunk abban, hogy Ő a legjobbat akarja nekünk, és minden helyzetet a javunkra tud fordítani, még akkor is, ha néha nehézségekkel találkozunk.

A világ hazugságai gyakran el akarják hitetni velünk, hogy nem vagyunk elég jók, hogy a külső dolgok fontosabbak, de Isten arra hív, hogy az Ő szemével lássuk magunkat – az Ő szeretett gyermekeiként, akiket Ő teremtett, és akikért Jézus Krisztus az életét adta. Az, hogy Isten vezetése által legyünk, nagyon fontos, hogy időt szánjuk Istenre. Elengedhetetlen ahhoz, hogy közelebb kerüljünk hozzá, és megtapasztaljuk az Ő vezetését. Végső soron az életünk célja, hogy Istent dicsőítsük és másokat is megérintsünk az Ő szeretetével. Az Ő kegyelme és szeretete által válhatunk győztes keresztényekké, és Ő adja nekünk azt az erőt, hogy mások felé is szolgálhassunk, ahogyan Jézus is tett. Ő adja nekünk a bölcsességet és türelmet, amire szükségünk van ahhoz, hogy mások számára is példaértékűek legyünk.

Isten áldása és szeretete legyen mindnyájunkkal, és a Szentlélek munkálkodjon közöttünk!

Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a különleges napon, a csendes napon. Hálás vagyok a testvérnőknek, a szervezőknek és a gyülekezetünknek, hogy lehetővé tették, hogy én is ott lehessek, és együtt tölthettük ezt az áldott időt. Az ilyen alkalmak valóban különlegesek, amikor Isten jelenléte és munkája érezhetővé válik, és egymást támogatva, közösen éljük meg a hitünket, még inkább erősíti az egységet és a szeretetet egymás iránt. Hatalmas áldás, hogy egymás bizonyságtételeit hallatán bizonyság számomra, hogy Isten munkálkodása jelen van. Ahogy együtt dicsőítettünk Őt, és megosztottunk a tapasztalatainkat Jézus Krisztus vezetéséről, az mindannyiunkat közelebb hozott hozzá. Ezért valóban hálás vagyok, mert ilyen áldások Isten szeretetének és kegyelmének ajándékai. Hálás szível, zárhatom ezt a napot, és imádkozom, hogy a tapasztalatok továbbra is vezessenek, és Isten jelenléte mindig erősítsen a mindennapokban. Áldott legyen, ami Urunk! Ámen!

Ének – „Tégy eggyé, Urunk!”

Tégy eggyé, Urunk!
Tégy eggyé, Urunk!
Hogy meglássa a világ, hogy eljöttél, Tégy eggyé, Urunk!
Ó, mily szép,
Mily gyönyörűséges
A testvérekkel egységben lakni,
Az Úr áldása bőven árad ránk,
Mint túlcsorduló olaj. Ámen!

Szeretettel minden olvasónak,
Szekeresné Szabó Gabriella

Previous Post